onsdag 24 oktober 2012

I krisen är den fattige hjälpsam

Det har väl inte undgått någon att det är kris i Europa, finanskris, och Spanien har det inte så lätt nu, spanjorerna får dra in på mycket och jobb läggs ner, försvinner, man blir arbetslös.

När man flanerar på strandpromenaden märker man inte av någon kris, de barer och restauranger som har öppet har hela tiden gäster. Folket som bor här trotsar krisen, vuxna och ungdomar går ut, man tar lite Tapas och sitt vin eller cocacola och har livliga konversationer om arbetslösheten och priserna som stiger, momsen som har gått upp.

Det som är så skönt med spanjorerna är att de ger inte upp, de har en go inställning att det ska ordna sig. När en bar har fått stänga på grund av krisen är det snart någon annan som öppnar något där.
 Visst, en del blir av med sina hus och lägenheter, väldigt tragiskt, varje dag på nyheterna ser man inslag om beslagtagna hus, då blir man ledsen. Grannarna stöttar och tröstar de som blir utslängda, och allmänheten blir upprörd.

Då växer solidariteten. Den fattige som går med en burk i handen får en slant av den som inte är riktigt lika fattig, mattält kommer upp, folk lämnar bidrag i form av mat, bröd, olja, ris, mjöl och voluntärer jobbar med att dela ut till behövande och det gäller alla som behöver, det frågas inte om du har jobb eller är uteliggare, den som kommer får hjälp. Jag berörs mycket av denna sociala solidaritet.

Det sägs att vi är på rätt väg, låt oss hoppas att dom har rätt.


tisdag 9 oktober 2012

Feria i Fuengirola

Nu är det fest i stan. Jag önskar att jag kunde förmedla denna festen till er, önskar att ni kunde se det som händer här nu med egna ögon.

Vill ni åka till Spanien på hösten och se kulturen ska ni försöka komma vid denna tiden, Andalusien
visar sig från sin vackraste sida.

Andra veckan i oktober, från den 6-14 vimlar det av hästar, vackra ekipage med vagnar och hästarna är utsmyckade, vackra kvinnor  med flamencoklänningar och  män med hattar med stora brätten, vackra kostymer , kvinnor och flickor har stora blommor i håret, ofta en stor ros, denna fiestan heter Feria del Rosario och man firar Virgen del Rosario med processioner, så pampigt.

Jag blir själv väldigt rörd när jag är ute och ser processionen, man rycks med.

Varje stad har sin feriaplats, ett stort område där man kan festa hela natten. Små hus, casetor, där det äts, dricks och dansas dag som natt denna veckan. Män och kvinnor på sina hästar sitter på sin häst utanför och dricker öl eller vin, hästarna är så otroligt lugna, man häpnar.

Kyrktorget
Feriaplatsen
Virgen Del Rosario
Feriaplatse
Ett fantastiskt skådespel.

tisdag 2 oktober 2012

Kontrasternas tid är nu

Det är så märkligt här i Spanien, vi har haft det så varmt, nästan farligt varmt till och med, gamla människor kan dö och faktiskt har det hänt att folk dör av värmeslag, vätskebrist, saltbrist. Man förstår inte att det är så farligt, ambulansen fick hämta en man som fick det som vi kallar solsting, han blev yr och kräktes, svimmade, det var en äldre man och jag såg på  hans fru som fick se honom åka iväg i ambulansen och hon fick vara kvar med stöd av vårdare, hon såg så sorgsen ut och var naturligtvis bekymrad och orolig. Jag låg på playan och såg detta, kände hur det snörpte till i hjärtat på mig och mina tankar gick till mina föräldrar som alltid var här nere förr om åren när mamma levde och innan hennes alztheimers.

Så nu, i fredags slog ovädret till, varningar för tromber, orkaner och vansinnigt mycket regn skulle komma, skolorna ringde hem barnen då det var fara för dom, vi visste inte vad vi hade att vänta.

Regnet bara öste ned, himlen öppnade sig och så mycket vatten det kom, floder svämmade över och gator, broar rasade, lervälling flöt in i städerna och drog med sig bilar, de stod och låg  huller om buller krossade, man ville inte veta om det funnits människor i dom. Så många hus förstörda, lervällingen hade tagit sig in i husen också.

10 människor har hittats döda, 5 i Lorcka som dessutom hade drabbats av en jordbävning förra sommaren med 9 omkomna som följd, 3 i Almeria och 2 i Malaga.

Fuengirola klarade sig med blotta förskräckelsen, vi fick "bara" regn.

På lördagen kom solen och värmen tillbaka och på söndagen låg jag på playan igen!

Kontrasternas tid.