måndag 3 december 2012

Fågelsång i december

Det är en märklig känsla jag får när jag går till jobbet på morgonen. Det var första advent i går och det snöar i sverige.

Här är det kyligt på morgonen men så fort solen går upp kommer värmen. Staden har blivit pyntad inför julen och det är vackra girlanger uppsatta över vägarna. Och på kyrktorget består girlangerna av vindruvsklasar gjorda av  silvertrådar som lyser upp på kvällen, så vackert.

Det är en tradition i Spanien att på nyårsafton vid tolvslaget äter man en druva vid varje klockringning då vindruvor symboliserar bra skörd och ett löfte om ett gott nytt år. Och på kyrktorget är det då fest, champange och druvor, därav druvklasarna just vid denna platsen.

Så i morse när jag gick till jobbet sjöng en fågel, precis så som de återvändande fåglarna i Sverige på våren, så fint och jag blev så rörd, och mitt minne vaknade, tänk vad våren ändå kan vara fin "hemma" i Göteborg. Så konstigt att känna vårkänsla nu i början av december!

Det är kanske så att dessa gulliga fåglar bor här nu och kommer till Sverige och förgyller våren och sommaren där.  I alla fall blev jag nostalgisk.  En del saker betyder mer än andra.

Men nu ska vi först fira jul och jag ska på julbord med jobbet den 8 december. Det brukar alltid bli så trevligt och det ska bli så gott med julmat, svensk julmat, man saknar det ändå.