onsdag 13 mars 2013

Ett brev betyder så mycket,,

Får man läsa andras brev?

Nej, det får man inte. I alla fall om personen är i livet och inte har bett dig läsa hans eller hennes brev.

Men om personerna som breven  gäller inte längre finns här ibland oss då menar jag att universum ger sitt godkännande.

Vi syskon håller på att rensa ut vårt barndomshem då både far och mor nu är borta och, tack och lov, var det vår äldsta brors döttrar som  bestämt sa ifrån att vi inte fick slänga någonting innan de hade fått gå igenom alla dokument och gamla brev och foton. Vi slängde väldigt mycket, saker som vi gick igenom och ansåg att det var ok att slänga och flickorna gick igenom brev och foton och härligt nog också gamla dokument och de hittade massor! Massor av brev, dokument som vår nostalgiska mor hade sparat om oss barn, jag till och med fick det bandet som satt runt min fot när jag föddes!

Och jag är 62 år!

Vi är 6 syskon och hon hade sparat alla barnens bvc-kort, födelsedokument, och andra små saker som vi hade ritat eller annat vi gjort i skolan. Jag blev så rörd då jag såg allt detta.

Det som har berört mig mest är brev som mamma och pappa skrev till varandra då han var ute på en världsomsegling med Älvsnabben, tidigare ett minfartyg under andra världkriget men sedan blev ett skolskepp för officerare. Pappa var då sjöofficer och skulle ha hand om teletrafiken ombord Han var ute mellan 1954-1955 och då hade fyra barn kommit till världen,
mamma var alltså 27 år, (hon fick barn tidigt) och ensam hemma med oss! Vilket jobb! Och hon klagade aldrig.

Jag hade ibland under min uppväxt undrat över deras känslor för varandra, det kanske alla barn gör någon gång?

Vi hade ett väldigt kärleksfullt hem och mor och far kramades och pussades ofta men ändå.

Nu har jag fått svar, dessa brev de skrev till varandra är genomsyrade av kärlek och längtan, beskrivande känslor och målande i sin berättelse om sina olika vardagssysslor på var sitt håll. Jag kan förstå att dessa brev var efterlängtade av de båda, de höll dem uppe under denna tuffa tiden.

Jag kan sakna detta, att vi inte skickar brev till varandra längre utan nu är det mail som gäller, oftast i alla fall, tänk så mysigt det är att få öppna ett brev, lukta på det och drömma sig bort en stund i vardagen.