tisdag 10 april 2012

Påsk i Andalusien

Nu har det varit påsk i stora delar av världen. Här i Spanien säger man " Semana Santa",
Den heliga veckan.

Och här i Andalusien har det varit heliga processioner varje dag hela påsken, män som bär tunga vagnar på sina axlar där det är Jesus på korset, sörjande Maria och andra bibliska helgon.  Män och kvinnor som går före eller efter med kåpor på sina huvuden  bärandes på ljus eller religiösa symboler,  allt akompanjerat av dova trummor,  pulserande musik som väcker känslor.

 Processionen går till Domkyrkan där evangeliet om jesus lidande läses upp och går sedan tillbaka till platsen där vagnarna förvaras. Kåporna som de bär ska symbolisera  lidande och botgöring, under kåpan kan man sörja, på påskdagen avlägsnar man kåporna  för att fira uppståndelsen.

Jag blev själv väldigt tagen av dessa processioner, även om jag inte är van vid detta rycks man med, väldigt speciellt att se män och kvinnor gråta då vagnarna går förbi, även unga kvinnor får tårar i ögonen.

Hela veckan har det också varit många bibliska filmer på TV, mycket bra filmer som jag hade glömt fanns, tänk så annorlunda traditioner vi har.

jag var ute på långfredagen och tittade sen såg jag flera processioner på TV, det räckte för mig att se en dag då jag har lite problem med att stå för länge.

Påskafton gick i "hedniskt" svenskt tecken, jag hade traditionel middag hemma  med sill, ägg, snaps och annan god mat i glada vänners lag!!

Och påskgodis inte att förglömma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar