onsdag 21 mars 2012

Att fira nytt år på olika sätt

Nu har det varit vårdagjämning och en ny ljus tid kommit. Härligt!

Det är så speciellt med nytt år. Kineserna har sitt nyår i februari och då firas det mycket här i Spanien också. Det bor många från Kina här. De har fina parader, musik och skådespel. Man rycks med.

Det Persiska och Kurdiska nyåret är vid vårdagjämningen.Logiskt på ett sätt då en ny tid kommer, allt spirar på nytt och ljuset kommer tillbaka.
Norooz, Nowroz, Newroz, det heter lite olika men det firas på samma sätt, man ska hoppa över 7 eldar och genom den handlingen lämna allt gammalt bakom sig, och man ska ringa nära och kära som inte finns i ens närhet och man ska även sluta fred med de man har varit "fiende" med. Fin tanke och tradition.

Vi svenskar och spanjorer gläds över att våren och ljuset har kommit.

Man hoppar faktiskt över eld här också men det är vid midsommar och tanken är likadan, lämna det gamla bakom sig och man går baklänges ned i vattnet för att det ska inbringa tur!

Nytt år, nya förutsättningar, drömmar som ska infrias, ja, jag känner att saven stiger i mig också. Tack och lov att jag kan känna den glädjen, känna solen och värmen och faktiskt uppskatta det!!

1 kommentar:

  1. Underbart att du kan känna den glädjen! Du är värd att känna all glädje som finns!!
    Varm kram i vårsolen:)

    SvaraRadera